foto: Juris Rozenbergs/Jauns.lv
"Tas ir apkaunojums..." Izraēlas vēstniece aicina turpmāk Rīgā nepieļaut gājienus ar antisemītiskiem plakātiem
Jāpiebilst, ka citviet Eiropas Savienībā sauklis "no upes līdz jūrai" pasākumos ir aizliegts un likums uz to raugās kā uz naida kurināšanu, aicinājumu vardarbīgi vērsties pret ebrejiem un Izraēlu.
Sabiedrība
2024. gada 20. februāris, 10:12

"Tas ir apkaunojums..." Izraēlas vēstniece aicina turpmāk Rīgā nepieļaut gājienus ar antisemītiskiem plakātiem

Jauns.lv

Aizvadītajā sestdienā noritējušais gājiens "Baltijas solidaritāte ar Palestīnu" nonācis gan Latvijas ebreju kopienas, gan Ukrainas atbalstītāju, gan arī Izraēlas vēstniecības Latvijā redzeslokā. Īpaši skarbi vārdi par to ir sakāmi vēstniecei.

Valsts policijas (VP) uzraudzībā 17. februārī Rīgā notika gājiens Palestīnas atbalstam, kurā bija pulcējušies vairāk nekā 150 cilvēki.

Starp tā dalībniekiem bija arī kāda sieviete, kura uzkrītoši maskējot seju, demonstrēja neliela izmēra plakātu ar antisemītisko saukli "No upes līdz jūrai".

Policija veica pārrunas ar gājiena dalībnieci un organizatoriem.

Sauklis noliedz Izraēlas tiesības eksistēt

Vēl pirms gājiena norises Jauns.lv sazinājās ar ebreju kopienu Latvijā un Izraēlas vēstniecību Latvijā, pretī saņemot bažas, ka daudzi, kas piedalās šāda veida akcijās Eiropā, neatzīst, vai neizprot "Hamas" pastrādātos noziegumus.

To apliecinot arī šo pašu organizatoru iepriekš sociālajos tīklos izplatītais sauklis "no upes līdz jūrai", reklamējot citu pasākumu, kurš tika novākts, bet tad parādījās plakāta formā 17. februāra pasākumā.

Pēc sestdienas gājiena Izraēlas vēstniece Latvijā Šārona Rapaporta-Palgi ir vēl skarbāka savos vārdos.

"Tas ir apkaunojums, ka gājiena laikā sestdien tika demonstrēts sauklis “no upes līdz jūrai”. Tā ir antisemītiska frāze, kas noliedz Izraēlas tiesības eksistēt. Ceru, ka atbildīgās iestādes notikušo ņems vērā nākamreiz, kad organizatori mēģinās rīkot kārtējo gājienu. Karš Gazā ir vērsts pret “Hamas” teroristiem un visiem, kas neatbalsta terorismu, civiliedzīvotāju nolaupīšanu, izvarošanu un slepkavošanu, būtu jānostājas Izraēlas pusē," pauda vēstniece.

Rīgā notiek gājiens Palestīnas atbalstam. 17.02.2024.

gallery icon

Jāpiebilst, ka citviet Eiropas Savienībā šis sauklis pasākumos ir aizliegts un likums uz to raugās kā uz naida kurināšanu, aicinājumu vardarbīgi vērsties pret ebrejiem un Izraēlu.

Kas ir organizatori?

Gājiena organizatoru pārstāvis sarunā ar Jauns.lv todien skaidroja, ka pirms pasākuma bijis stingri piekodināts, ka antisemītiskus saukļus lietot ir aizliegts.

Jauns.lv iepriekš izdevās noskaidrot šī pasākuma organizatorus. Starp tiem bija kāds Olivers Bērzs un Dārta Treimane.

Abas personas ir maz zināmas publiskā vidē, aktīvistu aprindās. Jauns.lv ir zināms, ka šīs personas centās RD saskaņot arī 6. janvāra pasākumu.

Kā par drošību atbildīgais šajā pasākumā tika pieteikts Maksims Jakušins - arī maz zināms aktīvists, kurš, kā Jauns.lv iepriekš noskaidroja, bija viens no rīkotājiem gājieniem pret Valsts aizsardzības dienesta (VAD) ieviešanu.

Iepriekš 6. janvāra pasākuma atcelšana izpelnījās kritiku no atsevišķiem ar partiju "Progresīvie" saistītiem vai reiz saistītiem cilvēkiem.

Starp tiem bija arī bijušais žurnālists Iļja Kozins, kurš RD lēmumu kritizēja īpaši asi, nosaucot RD par "maukām" un apgalvojot, ka Latvijai vajadzētu norobežoties no Izraēlas, kas esot "fašistiska valsts".

Gājiena dalībnieki devās no Doma laukuma pa Jēkaba ielu uz Neatkarības laukumu. Sanākušie līdzi bija paņēmuši plakātus, kuros izteicas pārmetumus Izraēlai, piemēram, "Genocīds nav aizsardzība", "Free Palestine", "Viņi arī ir cilvēki" "Nē - genocīdam Gazā" un "Izraēla veic genocīdu". Daži gājiena dalībnieki nesa Palestīnas karogus.

Dalībnieki skandināja dažādus saukļus, tostarp, “Brīvu, brīvu Palestīnu” un “Eiropa finansē, Izraēla bombardē", "Par mieri" un "Rokas nost no bērniem Gazā", kā arī skandēja mūziku, kuras pavadījumā daļa dalībnieku dejoja.

Kā ziņots, pagājušā gada 7.oktobrī Palestīniešu islāmistu grupējumu "Hamas" un "Islāma džihāds" kaujinieki iebruka Izraēlā, noslepkavojot simtiem izraēliešu. Starp upuriem vairākums bija civilpersonas, un tikai daži desmiti bija karavīri.

Teroristi sagrāba arī ķīlniekus, kas nogādāti Gazas joslā.Izraēlas armija, reaģējot uz uzbrukumu, sāka triecienus Gazas joslā un joprojām veic sauszemes operāciju, kuras mērķis ir iznīcināt "Hamas" teroristu organizāciju.